Text Size

Muzeul Unirii, Iaşi

 

Tur virtual:

 

 


Deschide turul în fullscreen

 

 

Ilustrație video:

 

 

Prezentarea monumentului:


Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, azi Complexul Naţional Muzeal Moldova, Muzeul Unirii,
Str. Lăpuşneanu Alexandru 14, municipiul IAŞI
Cod LMI IS-II-m-A-03930
Datare 1806
Istoric

Cu prilejul restaurării edificiului, pentru a adăposti Muzeul Unirii a fost găsită o sticlă în care s-a păstrat un document care arată că acest edificiu a fost construit în anul 1806 de către familia boierească Catargi.
De la Catargi, ajunge în proprietatea spătarului Mihalache Cantacuzino, care la rândul lui o lasă moştenire soţiei sale Maria, născută Ghica. De la familia Ghica, ajunge prin cumpărare în proprietatea Societăţii Creditului Urban – Iaşi, - apoi, a fost cumpărată de Liga Culturală. În anul 1859, imobilul a fost restaurat şi destinat ca locuinţă noului Domn al Moldovei Alex. I. Cuza, care a locuit aici până la mutarea în Bucureşti, capitala Principatelor Unite.
Descriere
Construcţia este compusă din parter, etaj şi subsol parţial, fiind dezvoltată pe un plan pătrat, cu hol central şi camere distribuite de jur împrejur. Prin trei arcade de mărimi diferite se accede din casa scării în holul de sus. Holul este decorat cu elemente clasice în ipsos. (cornişe, pilaştri, rozete),iar ancadramentele uşilor cu profile şi decoraţii de ove, frunze de acant, console, etc.
Aproape toate încăperile interioare sunt decorate cu ornamentaţii în ipsos şi rozete în dreptul candelabrelor. În exterior, clădirea prezintă o arhitectură neoclasică cu elemente de renaştere şi baroc.
Parterul tratat cu bosaj, cuprinde pe rezalitul din faţada poligonală ferestre în arc şi în faţa lor un balcon, susţinut de console masive cu elemente baroce. Între ferestrele în arc de la etaj, sunt reprezentate zeităţi şi terminaţii diforme în console lungi.
Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1959, recent restaurat şi reamenajat cuprinde colecții importante privind istora Unirii Principatelor Române. Parterul prezintă aspecte ale epocii Unirii, precum şi un istoric al casei. Etajul cuprinde apartamentele domneşti, cabinetele de lucru ale domnitorului şi doamnei Elena Cuza, salonul de primire, salonul şi dormitorul doamnei. 

 

 

Legături:

 


http://egispat.inp.org.ro
Muzeul Unirii
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Iași
Complexul Muzeal Național "Moldova"

 

Localizarea pe hartă:

 

 


View Larger Map