Text Size

Mănăstirea Golia, Iași

 

Tur virtual:

 


Deschide turul în fullscreen

 

 

Ilustrație video:

 

 

Prezentarea monumentului:

 

 

MĂNĂSTIREA GOLIA
Cod IS-II-a-A-03852

Municipiul Iaşi, str. Cuza Vodă, nr. 51
Denumire: Ansamblul Mănăstirii Golia
Datare:
secolele XVI - XVIII
Descriere:
Mănăstirea Golia a fost ctitorită de marele logofăt Ioan Golâe în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. La începutul secolului al XVII-lea, în vremea lui Ieremia Movilă se reface complexul medieval, se ridică turnul clopotniţă poate şi zidul de incintă. Biserica „Înălţarea Domnului” a fost reconstruită de Vasile Lupu între anii 1650-1653 şi terminată de fiul său Ştefăniţă în anul 1660. În anul 1668, domnitorul Moldovei, Gheorghe Duca și Egumenul Meletie refac zidul de incintă, prilej cu care se ridică şi turnurile rotunde de la colţurile incintei. Incendiată repetat în anii 1678, 1733-1735 şi 1786, lovită de cutremur în 1738, afectată după secularizare (1863), mănăstirea a fost închisă între 1900-1947, devenind apoi biserică parohială până în 1992, când şi-a recăpătat destinaţia iniţială. Ansamblul actual cuprinde biserica “Înălţarea Domnului”, Stăreţia, Casa Apelor, Casa Ion Creangă, turnurile de colţ, turnul clopotniţă, cişmeaua şi zidul de incintă.
Biserica „Înălţarea Domnului”, îmbină stilul vechi moldovenesc cu arhitectura rusească, (sistemul de descărcare interioară a bolților) şi cea a renaşterii târzii italiene (tratarea fațadelor), interiorul fiind de tradiție bizantină. Adăposteşte în pronaos mormintele ctitorilor, Ioan Golia şi soţia sa Ana, sarcofagul de marmură al Sultanei (1753), soţia lui Constantin Racoviţă. Stăreţia este o clădire construită în stilul vechi moldovenesc de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, ulterior modificată. A funcţionat ca ospiciu la sfârşitul secolului al XVIII-lea, cazarmă în 1870, sediul al Arhivelor Statului între 1912-1969, revenind după 1992 la destinaţia iniţială. Casa Apelor a fost construită în 1766, cu meşteri aduşi de la Ţarigrad. Apa adusă de la Ciric se vărsa într-un bazin, într-o cameră de la etaj, iar de acolo în rezervorul din faţa cişmelei. Cişmeaua a fost adăugată la mijlocul secolului al XVIII-lea, fiind iniţial încastrată în zidul de incintă, spre exterior și este realizată în stil baroc constantinopolitan. Casa, care adăposteşte azi Muzeul Creangă a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, şi evocă perioada 1866-1872 în care a locuit la Golia, scriitorul Ion Creangă. Turnul clopotniţă, una dintre cele mai importante construcţii medievale din Iaşi, a fost ridicat în prima jumătate a secolului al XVII-lea. La sfârşitul secolului al XIX-lea turnul clopotniţă a fost modificat adăugându-se un etaj, la care s-a renunţat odată cu restaurarea din anul 1900. Proiectului "Reabilitarea si dezvoltarea turistica a Ansamblului Monument Istoric Manastirea Golia Iasi" i-a fost decernat, in luna iunie, la Lisabona, Premiul Europa Nostra si al Uniunii Europene la categoria CONSERVARE in cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural. In competiție au fost înscrise, la diverse categorii, 226 de proiecte din 38 de tari, doar 28 fiind declarate "proiect laureat".

In conformitate cu prevederile regulamentului Europa Nostra, laureaților le revine responsabilitatea amplasării la loc vizibil a plachetei de bronz care atesta recunoașterea angajamentului in conservarea si promovarea monumentelor culturale cu valoare patrimoniala.
Proiectul de restaurare și reabilitare a fost realizat in cadrul INP, șef de proiect fiind arh. Cornel Constantin, direcția de Programe.

 

 

Legături:

 


http://egispat.inp.org.ro
http://www.golia.ro

Monumente Iași
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Iași
Complexul Muzeal Național "Moldova"
EU PRIZE FOR CULTURAL HERITAGE / EUROPA NOSTRA AWARDS 2012

 

Localizarea pe hartă:

 

 


View Larger Map