Text Size

Marea Moschee Carol I (1910), Constanța

 

Tur virtual:

 

 


Deschide turul în fullscreen

 

 

Ilustrație video:

 

 

Prezentarea monumentului:

 

 

Marea Moschee Carol I
Cod CT-II-m-A-02796

Denumire Moscheea Carol I
Constanţa, Str. Crângului 1
Datare 1910-1912

A fost ridicată de regele Carol I, pe locul unei geamii înălţată în sec XVIII de sultanul Mahmud care se numea Mahmudia. Proiectul îi aparține arhitectului Victor Gh. Stephănescu, modalitatea de realizare fiind a lui Gogu Constantinescu, sosit special de la Londra pentru aceasta construcție. Edificarea efectiva a antreprizei îi aparține ing. Ion Neculcea. Arhitectul a fost decorat cu acest prilej de către reprezentantul sultanului Abdul Hamid II, cu ordinul Medgidie.
Descriere monument:
Moscheea Carol I este construită în stil arabo-bizantin, cu motive arhitecturale românești. Din vechea moschee s-a mai păstrat minaretul, în stil maur. Moscheea se compune din 2 părți: o curte interioara cu două portice în care credincioșii se pot adăposti și își pot spăla picioarele, înainte de a-și începe rugăciunea. Suprafața totală este de 450 m pătrați, înălțimea cupolei de 25 m cu diametrul de 8 m, înălțimea minaretului de 37 m, iar scara interioara are 140 de trepte care duc spre balconul de unde muezinul anunță rugăciunea. Construcția este din piatră și cărămidă, exceptând cupola și minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar ușa de marmură neagră cu incrustații de bronz. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung (Mateiaș).Vârfurile cupolei și minaretul sunt acoperite cu versete din Coran, pe un fond auriu, iar restul pereților sunt îmbrăcați în faianță galbenă și verde Frescele sunt bine conservate, cu inscripţii, citate din Coran, de-o parte şi alta a mihrabului.
Deasupra porţii de intrare există 2 inscripţii pe marmură cu litere arabe:
- „În numele lui Allah milostiv îndurător”
- „Allah iartă toate păcatele căci el este atotiertător”
La balcon: „Hazret Bilal Habesi” – numele muezinului profetului
Deasupra minaretului: „De câte ori Zecheria intră în mihrab
Întoarce-te cu faţa spre mesgidul haram”.
În jurul mihrabului sunt scrise cele 99 atribute ale puterii divine: viu, veşnic, milostiv, iertător, ocrotitor, atotputernic, atotştiutor, darnic, îndurător, tată etc.
De o parte şi de alta a mihrabului numele lui Allah, Ebu Bechir, Omer, Osman, Ali, Muhamed.
Date restaurare: 1957-1959; 2003-2004

 

Legături:

 


http://egispat.inp.org.ro
Muftiatul Cultului Musulman din România
Consiliul județean Constanța
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Constanța

 

Localizarea pe hartă:



View Larger Map