Text Size

Produsele proiectului cultural

     

 

     Proiectul propune, prin utilizarea unor mijloace de informare virtuale interactive, cu un impact puternic asupra utilizatorilor de internet, adoptarea unor metode moderne de punere in valoare a patrimoniului national, reprezentat de 20 de monumente istorice.
     Activitatea de selectare a monumentelor istorice va consta în consultarea largă a specialistilor in domeniul patrimoniului cultural.

Vor fi intervievaţi specialişti din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, dar şi din cadrul Direcţiilor de Cultură. Acestia vor fi solicitati să intocmească liste ale monumentelor reprezentative, pe care le vor putea susţine cu argumente. Documentarea şi întocmirea unei fişe a fiecărui monument în parte. Informatiile privind monumentele istorice, privind contextul cultural-istoric în care acestea au fost construite, rolul şi functiunile lor de-a lungul timpului, vor fi însotite de informatii privind accesibilitatea în regiune, utilă activităţii de promovare turistică.
Aceste informatii vor fi incluse în site-ul dedicat monumentelor istorice reprezentative, precum si in documentarul care se va realiza în cadrul proiectului.

     Realizarea câte unui tur virtual pentru fiecare monument istoric
Un tur virtual este un sistem complet de vedere (360 de grade) al unui spatiu, cu care un utilizator poate interacţiona. Prin intermediul unui tur virtual, utilizatorul se simte ca in cazul in care este prezent in acel spatiu, controland miscarea lui in interiorul zonei, zoom in si out, oferindu-i posibilitatea de a se concentra pe domeniile sale de interes. Un tur virtual poate avea cateva caracteristici suplimentare, precum: Interfata
Se va crea o interfată prin care toate tururile virtuale pot fi vizualizate. Aceasta va fi inclusă in site. Tururile virtuale vor fi legate la planul spatiului, astfel incât utilizatorii pot privi orientarea si pot alege cum şi unde să se mute intr-un spatiu.
Din punct de vedere tehnic, turul virtual la 360° este obtinut prin interconectarea mai multor panorame virtuale într-un mod interactiv, oferindu-i utilizatorului acces la informatii despre locatia pe care o vizionează, intr-un mod interactiv. Panorama virtuală, este o imagine obtinută prin imbinarea mai multor fotografii, care oferă utilizatorului posibilitatea să vadă spatiul înconjurător la 360 de grade pe orizontală si 180 de grade pe verticală.
     Realizarea ilustraţiei video
Documentarele vor cuprinde imagini ale monumentelor, ce vor fi incluse in website-ul proiectului.
     Realizarea website-ului
Realizarea site-ului va rezulta din consultări intre echipa de proiect, care va stabili structura site-ului, tipul si cantitatea de informatii incluse, aspectul, stilul site-ului, etc. Website-ul va include, pe lângă informatii în limbile română si engleză despre fiecare monument în parte, câte un tur virtual si ilustraţie video a monumentului. Vor fi incluse, de asemenea informatii despre accesibilitate, localizare, necesare turiştilor interesaţi.
Vor fi incluse fotografii si harta cu localizarea monumentului. Din punct de vedere tehnic se va asigura o interfata prietenoasa a site-ului, care va contine materiale optimizate, astfel incat website-ul sa se incarce cu usurinta, in timp scurt. Site-ul va respecta regulile de identitate vizuală, oferind date despre programul de finanţare si autoritatea care gestioneaza acest program, respectiv Administraţia Fondului Cultural Naţional. Site-ul va oferi informatii despre Institutul National al Patrimoniului.
     Lansare website
Website-ul va fi lansat în cadrul unui eveniment la care vor fi invitati să participe aplicantul şi toti specialiştii din domeniul cultural care au contribuit la realizarea proiectului, precum si custozii muzeelor incluse pe site.
La lansare se vor distribui CD-uri cu informatii despre monumente, tur-uri virtuale si cu filme documentare.
     Rezultatele proiectului cultural
Website interactiv, continând: 20 de ilustratii video, 20 de tur-uri virtuale, fiecare continând mai multe panorame 360 grade, 20 de panorame 360 grade postate pe website-ul Google Earth.
Distribuirea a 1000 cd care vor avea un meniu introductiv ce va conduce spre sectiunea cu informatii despre proiect, despre autoritatea finanţatoare si despre parteneri.
Autoritătile locale pe teritoriul cărora se află monumente istorice prezentate pe website vor avea de asemenea câte un link. Se estimează ca membrii echipei de proiect sa primeasca cerereri din partea reprezentantilor mediului de afaceri care activeaza in domeniul turismului de a aproba sa-si posteze pe paginile lor de prezentare linkuri spre acest website deoarece promovarea patrimoniului national are ca efect direct sporirea atractivitătii intregii regiuni pentru turişti.